Ο Νομός Μαγνησίας

O νομός Μαγνησίας , ένας από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας, με πρωτεύουσα το Βόλο (326 χλμ. από Αθήνα, 215 χλμ. από Θεσσαλονίκη) , βρίσκεται στο κέντρο ,σχεδόν, του ελλαδικού χώρου. Παραθαλάσσιος νομός , στο Δυτικό Αιγαίο Πέλαγος, συνορεύει στα βόρεια και δυτικά με το νομό Λάρισας και στα νότια με το νομό Φθιώτιδας. Στην ανατολική πλευρά βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, ενώ στα νότια από τον Παγασητικό Κόλπο.

Πέρα από το ηπειρωτικό του μέρος περιλαμβάνει και τα νησιά των Βορείων Σποράδων (Σκιάθος , Σκόπελος , Αλόννησος).
Με έκταση 2.602 τ. χλμ. έχει να επιδείξει την μεγαλύτερη ίσως πολυμορφία από κάθε άλλο ελληνικό νομό, συνδυάζοντας τόσο τις ομορφιές ενός πλούσιου ορεινού όγκου - του Πηλίου -, όσο και τις χάρες ενός έντονου υγρού στοιχείου του Παγασητικού και του Αιγαίου.

Η Μαγνησία του χθες και του σήμερα δεν έπαψε ποτέ να είναι μυστηριώδης και ενδιαφέρουσα, αποτελώντας πρόκληση μύησης του επισκέπτη στον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό. Ο Αχιλλέας, ο Ιάσονας , οι Αργοναύτες, οι Κένταυροι, συνθέτουν την ιστορία της περιοχής. Το αρχαίο θέατρο της Δημητριάδος , τα μουσεία , οι νεολιθικοί οικισμοί του Σέσκλου και του Διμηνίου, οι θαυμάσιες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες αποτελούν μνημεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Αυτά , σε συνδυασμό με τα ήθη και τα έθιμα (Πηλιορείτικος Γάμος, Μάηδες : χορευτικό παραδοσιακό έθιμο που συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης, τοπικά καρναβάλια, κλπ.), οι σύγχρονες καλλιτεχνικές δραστηριότητες (καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε όλους, σχεδόν, τους Δήμους και τις κοινότητες , ιδίως κατά τους θερινούς μήνες), γεμίζουν με αξέχαστες αναμνήσεις την διαμονή του επισκέπτη.
Η ΠΡΟΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ : Ο ΒΟΛΟΣ.
Πρωτεύουσα και οικονομικό κέντρο του Νομού. Βασικό ορμητήριο για θάλασσα, βουνό και κάμπο. Το όνομα του σύμφωνα με βυζαντινό ιστορικό του 14ου αι. ήταν Γόλος. Υπάρχουν και άλλες εκδοχές με επικρατέστερη αυτή που υποστηρίζει, ότι πρόκειται για παραφθορά της λέξεως Ιωλκός. Είναι σχετικά νεοχτισμένη πόλη αφού τα περισσότερα σπίτια γκρεμίστηκαν στους σεισμούς του 1954-55. Το Δημαρχείο του , χτισμένο από τον Αρχιτέκτονα Δημ.Πικιώνη, ξεχωρίζει για το τοπικό του χρώμα. Μαζί με το μεγάλο Δημοτικό θέατρο -κλειστό και ανοικτό- κοσμούν το ωραίο πάρκο, το αφιερωμένο στο Ρήγα. Κοντά στο Δημαρχείο υπάρχει το Δημοτικό Ωδείο, το Δημοτικό Εκθεσιακό Κέντρο Ντε Κίρικο, καθώς και το ανακαινισμένο Κτίριο Σπήρερ.
Είναι μια χαρούμενη και ζωντανή πολιτεία με εξαιρετική ρυμοτομία. Και αν παλιότερα έλεγαν ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη, για το Βόλο λέγεται ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην προκυμαία του. Σύγχρονη παραλιακή λεωφόρος που σφύζει από ζωή, περιτριγυρισμένη από καφετέριες και εστιατόρια. Στην παραλία μπορούμε να θαυμάσουμε το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και το κτίριο του Παπαστράτου στην άκρη της παραλίας, όπου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κόσμημα επί της παραλίας αποτελεί η Εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου. Ιδιαίτερα νευραλγικό είναι το λιμάνι του Βόλου, κύριο εξαγωγικό κέντρο της Θεσσαλίας. Σημειώνεται δε μεγάλη διακίνηση επιβατών προς τις Σποράδες, καθώς και εμπορευμάτων προς τις Μεσανατολικές χώρες.

 

Διαμονή στη Ζαγορά

ζαγορα πηλιο, παραλιες πηλιου, διαμονη πηλιο

Ξενώνας Ανάσα

ξενοδοχεια πηλιο, διαμονη ζαγορα, ξενωνες ζαγορα