Το Ανατολικό Πήλιο

Το Ανατολικό Πήλιο είναι η πλευρά του Πηλίου που αγναντεύει  στο Αιγαίο πέλαγος και είναι η πλευρά του βουνού με την οργιώδη  βλάστηση τις πεντακάθαρες βαθυγάλανες και αμμουδερές παραλίες.
Η περιοχή του Ανατολικού Πηλίου,  ένας καταπληκτικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας,  ένα πανέμορφο τοπίο, προσφέρεται για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.

 Το Πήλιο σήμερα με τον μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, την τουριστική υποδομή που συνεχώς αναπτύσσεται, διαθέτει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο μονοπατιών που είναι ιδανικό για πεζοπορίες λόγω του ήπιου χαρακτήρα του και τις καλές κλιματολογικές συνθήκες, όλες τις εποχές του χρόνου.

Πρόσβαση στο Ανατολικό Πήλιο

Ξεκινώντας από την πόλη του Βόλου ανηφορίζετε προς την πλαγιά του Πηλίου, ο κεντρικός δρόμος σκαρφαλώνει στα Χάνια (26 χλμ. υψ. 1.200 μ.), όπου βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου Άγριόλευκες"  το οποίο διαθέτει καταφύγιο, ηλεκτροκίνητους αναβατήρες, μεγάλη πίστα, πίστα αρχαρίων και όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου. Από εδώ έχετε πανοραμική άποψη του Αιγαίου και του Παγασητικού.

Μετά τα Χάνια ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει δαντελωτά πνιγμένος σε οξιές και καστανιές προς τη Ζαγορά (47 χλμ. υψ. 480 μ.) το μεγαλύτερο από τα χωριά του Πηλίου, με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο.

Στην Ζαγορά θα δείτε Το ξακουστό σχολείο όπου είχαν φοιτήσει οι πνευματικοί πατέρες της Ελληνικής επανάστασης.

Την Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς με σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής.

8 χλμ ανατολικά της Ζαγοράς βρίσκεται ο οικισμός του Χορευτού ( 55 χλμ. από το Βόλο), επίνειο της Ζαγοράς με πεντακάθαρη θάλασσα και ωραία αμμουδιά. 6 χλμ. βορειότερα ο δρόμος καταλήγει στο Πουρί (63 χλμ από το Βόλο, υψ. 400 μ). Από τη δενδροσκέπαστη, σε τρία επίπεδα, πλατεία του χωριού που λέγεται και "Μπαλκόνι του Αιγαίου" το βλέμμα φτάνει αγναντεύοντας ως τη Χαλκιδική.

Προς τα νότια της Ζαγοράς θα συναντήσετε το χωριό Μακρυρράχη (46 χλμ. από το Βόλο, υψ. 300 μ.) με ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα που προσφέρεται για όσους αναζητούν ξεκούραση και γαλήνη. Μια βαθιά γραφικότατη χαράδρα το χωρίζει από το γειτονικό Ανήλιο, τυπικό πηλιορείτικο χωριουδάκι. Συνεχίζοντας νότια αξίζει να παρακάμψετε τον κεντρικό δρόμο τόσο προς τα δεξιά για να αναρριχηθείτε στον Κισσό, (52 χλμ. από τον Βόλο, υψ, 550 μ.) από τα ορεινότερα χωριά της ανατολικής πλευράς του Πηλίου, πνιγμένο στο πράσινο, όσο και προς τα αριστερά για να κατεβείτε στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Αγίου Ιωάννη (57 χλμ. από το Βόλο) όπου το πράσινο του βουνού σμίγει αρμονικά με τα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Ξαναγυρίζοντας στον κεντρικό δρόμο θα συναντήσετε το Μούρεσι (59 χλμ. από το Βόλο, υψ 370 μ.), που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δάση από μηλιές και καστανιές.  Δείτε στο Μούρεσι, Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Από το Μούρεσι μπορείτε να κατεβείτε στη βοτσαλωτή παραλία Νταμούχαρη. 5 χλμ. Η διασχίζοντας πάντα τα πυκνά δάση να καταλήξετε στην Τσαγκαράδα, (54 χλμ. από το Βόλο, υψ, 450 μ.) , ένα από τα ωραιότερα θέρετρα της Ελλάδας με αρκετά ξενοδοχεία, "πνιγμένο" στα πλατάνια και τις καστανιές. Τα σπίτια είναι αραιοχτισμένα και καλύπτονται από πλούσια βλάστηση.

Δείτε στην Τσαγκαράδα. Τα αρχοντικά τις πλακόστρωτες πλατείες, τα γραφικά καλντερίμια και μια όμορφη θέα στο Αιγαίο. Έμβλημα της περιοχής ο χιλιόχρονος πλάτανος, στην πλατεία.

Ασφαλτοστρωμένος δρόμος μήκους 8 χλμ. οδηγεί στο επίνειο της Τσαγκαράδας Μυλοπόταμο, όπου μετά από μια σειρά γραφικά σκαλοπάτια η βραχώδης ακτή καταλήγει σε απάνεμη παραλία με χοντρά βότσαλα. Σε μικρή απόσταση από το Μυλοπόταμο υπάρχει η παραλία Φακίστρα, σε μια τοποθεσία μαγευτική.

Το τελευταίο χωριό που ανήκει στο σημερινό Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και θεωρείτε ότι ανήκει στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου είναι το Ξουρίχτη, που διασχίζεται από τον επαρχιακό δρόμο και καταλήγει πάλη στο Βόλο.

 

Διαμονή στη Ζαγορά

ζαγορα πηλιο, παραλιες πηλιου, διαμονη πηλιο

Ξενώνας Ανάσα

ξενοδοχεια πηλιο, διαμονη ζαγορα, ξενωνες ζαγορα