Η Ζαγορά Σήμερα PDF Εκτύπωση E-mail
Ευρετήριο Άρθρου
Η Ζαγορά Σήμερα
Σελίδα 2
page 3
Όλες οι Σελίδες

Ανακαλύπτοντας κρυμμένους... θησαυρούς

Η πυκνή βλάστηση αγκαλιάζει όλο το βουνό των Κενταύρων και σμίγει και την Ζαγορά με το Χορευτό, το μάτι ξεκουράζεται, η ψυχή γαληνεύει, γεμίζοντας χρώματα και μυρουδιές γης.
Σ' αυτό τον Επίγειο Παράδεισο που κατευθείαν σε πάει στον Ουρανό, οι εκκλησιές, τα ξωκκλήσια και τα μοναστήρια ήταν και είναι πολλά.
Οι εκκλησιές, καταφύγια ψυχής, κρύβουν ανεκτίμητους θησαυρούς για να τους ανακαλύψεις.
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κτίσθηκε το 1803, κρύβει μέσα της υπέροχες αγιογραφίες και χρυσοκέντητο επιτάφιο μεγάλης ομορφιάς, ρώσικης προέλευσης. Η Αγία Κυριακή χτίσθηκε γύρω στα 1740. Το δεσποτικό, ο άμβωνας, το τέμπλο φιλοτεχνημένα από επιδέξιο ξυλόγλυπτη, είναι επιχρυσωμένα και απαράμιλλης ομορφιάς. Ο Άγιος Γεώργιος πρότυπο Πηλιορείτικης τρίκλιτης εκκλησίας, χτίστηκε με την επιστασία του Πατριάρχη Καλλίνικου ανάμεσα στο 1762 και 1792.
Το δεσποτικό, ο άμβωνας και το εικονοστάσι ξυλόγλυπτα και επιχρυσωμένα, δανείζονται θέματα από την φύση και την παράδοση.
Η «Μεταμόρφωση» ή «Σωτήρα», η τέταρτη ενοριακή εκκλησία της Ζαγοράς με ιστορία με βαθιές ρίζες. Στην θέση της προϋπήρχε μοναστήρι γύρω στα 1168, κτίσμα Χριστιανών βασιλέων.
Κατάλευκη η σημερινή εκκλησία, διαφορετικής αρχιτεκτονικής απο τις άλλες τρείς, με ξυλόγλυπτο τέμπλο με απλές ανάγλυφες παραστάσεις αμπελόφυλλων και σταφυλιών. Στην περιοχή της Ζαγοράς υπήρχαν άλλα τρία Μοναστήρια βυζαντινά και μεταβυζαντινά που δεν υπάρχουν πιά. Στο Χορευτό, το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και του Αη Γιάννη, χτισμένα το 1651 μ.Χ. το πρώτο και πριν το 1800 μ.Χ. το δεύτερο. Δείγματα υψηλής τέχνης, οι βρύσες με πιο παληά τη «βρύση του Δεσπότη» που κτίσθηκε το 1765 απο τον Πατριάρχη Κων/-πόλεως Καλλίνικο Γ'. Η «βρύση του Κράλη» η πιο μεγάλη κτίσθηκε το 1825 και είναι στην συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Πανέμορφες επίσης η σκεπαστή βρύση Σεβαστούς και η βρύση Νηιάδων Νυμφών στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
Κεφαλοχώρι η Ζαγορά με πολλά αρχοντικά, ο λαϊκός τεχνίτης δανείζεται μοτίβα από την γύρω του χαρωπή φύση. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών ανήκει στη λεγόμενη Βορειο-ελλαδίτικη αρχιτεκτονική. Εντυπωσιακότατα τα αρχοντικά του 17ου-18ου αιώνα όπως του Κασσαβέτη, του Πρίγκου, του Φρόνιμου.
Η ιστορική βιβλιοθήκη της Ζαγοράς βρίσκεται στη κεντρική πλατεία του χωριού στον Αη Γιώργη, σ' ένα νέο διαμορφωμένο χώρο, άξιο επίσκεψης. Σήμερα η βιβλιοθήκη αριθμεί περί τα 18.000 βιβλία με σπάνιες εκδόσεις που έχουν αξία για το χρόνο τον τόπο και τον τρόπο έκδοσης. Το Ελληνομουσείο (Σχολείο του Ρήγα) ιδρύθηκε στα 1712 και στον χώρο του, τους καλοκαιρινούς μήνες, λειτουργεί μόνιμη έκθεση με αντίγραφα απο παλαιότυπα και χειρόγραφα της βιβλιοθήκης, φιλοξενεί επίσης εκθέσεις.
20 χλμ απο την Ζαγορά το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, όπου υπάρχει καταφύγιο, λειτουργεί σχολή σκί και σταθμός πρώτων βοηθειών. Όλα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Το Πήλιο είναι ανεξάντλητο! Υπέροχες διαδρομές σε μονοπάτια, καλντερίμια, αγροτικούς δρόμους, συνδιάζοντας ήπια πεζοπορία, κατασκήνωση, μπάνιο.
Σήμερα η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο  σε πληθυσμό χωριό του Πηλίου. Έχει 3.000 κάτοικους και βρίσκεται κτισμένη αμφιθεατρικά στις Β.Α. πλαγιές του, σε υψόμετρο  450 - 550 μέτρων περίπου. Φθάνει κανείς σ' αυτήν οδικώς από τον Βόλο, μέσω Πορταριάς - Χανίων διανύοντας 47 χλμ., ενώ η απόσταση μέσω Τσαγκαράδας είναι 80 χλμ. περίπου.

Διατηρεί την αρχική της διαίρεση σε τέσσερις συνοικίες, της Αγ. Παρασκευής (Περαχώρα), της Αγ. Κυριακής, του Αγ. Γεωργίου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ό- λες, πλήν της τελευταίας, έχουν πλατείες με κεντρική και μεγαλύτερη αυτήν του Αγ. Γεωργίου.

     Η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στην καλλιέργεια των μήλων η συγκέντρωση και η εμπορία των οποίων γίνεται, σχεδόν στο σύνολο της παραγωγής, από τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς, έναν από τους πρώτους συνεταιρισμούς της Ελλάδος. Ιδρύθηκε το 1916 και έπαιξε σπουδαιότατο ρόλο στην οικονομία της Ζαγοράς αλλά και της περιοχής γενικότερα. Πρώτος εξαγωγικός φορέας μήλων στην χώρα και πρότυπος από το 1982, έχει σήμερα πάνω από 750 μέλη και είναι πλήρως οργανωμένος με μηχανογράφηση, δικά του ψυγεία, διαλογητήρια και μέσα διακίνησης, ενώ οι δραστηριότητές του επεκτείνονται τελευταία και στον τουρισμό, διαθέτοντας άρτια οργανωμένο εστιατόριο, καφετέρεια και σούπερ μάρκετ στο επίνειο της Ζαγοράς, Χορευτό.

     Στην Ζαγορά βρίσκονται πολλές Υπηρεσίες καθιστώντας την τρόπον τινά το διοικητικό κέντρο του Ανατολικού Πηλίου. Συγκεκριμένα υπάρχουν: πλήρες Γυμνάσιο-Λύκειο, ενιαίο 10θέσιο Δημοτικό Σχολείο, ΤΕΕ, 3 Νηπιαγωγεία, πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο Υγείας που εξυπηρετεί όλη την περιοχή μέχρι και την Τσαγκαράδα, Ο.Τ.Ε., Σταθμός Δ.Ε.Η., ΕΛ-ΤΑ, Ι.Κ.Α. υποκ/μα Αγροτικής Τράπεζας, αντιπρόσωπος Εμπορικής Τράπεζας, Ειρηνοδικείο, Υποθηκοφυλακείο, Αστυνομικός Σταθμός, Δασαρχείο.

     Κατηφορίζοντας, 7 χλμ. από την Ζαγορά, φθάνει κανείς στο επίνειό της το Χορευτό, με την μεγαλύτερη απ' όλα τα παραθαλάσσια χωριά παραλία (2χλμ.), όπου υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, camping, εστιατόρια, μαγαζιά και κέντρα διασκέδασης ικανά να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

  Κοντά στην Ζαγορά επίσης και 7 περίπου χιλιόμετρα προς Βορράν, βρίσκεται το Πουρί, γραφικότατο χωριό, με μεγάλη κλιμακωτή σε τρία επίπεδα πλατεία και με την ομορφότερη θέα προς το Αιγαίο.{/xtypo_rounded2}

ΠΟΥΡΙ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ

Στην Μακρυράχη η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, ανακαινισμένη το 1851, με υπέροχα λιθανάγλυφα, και οι εκκλησίες του Προφήτη Ηλία, των Αγίων Αναργύρων, και του Αγίου Κων/νου. Στο Πουρί οι εικόνες του τέμπλου στον Άϊ-Λιά χρονολογούνται από το 1161, δημιουργήθηκαν δηλαδή τον 12ο αιώνα όταν ιδρύθηκε και το παλιό μοναστήρι της Ζαγοράς της Παναγίας Ράσοβας. Στο δρόμο απο τη Ζαγορά για το Πουρί βρίσκεται ο χείμαρος Καλοκαιρινός, εκεί στην τοποθεσία «Μεγαλόβραχος» το νερό πέφτει με πάταγο από τα εκατό μέτρα και τον χειμώνα σχηματίζεται ο πιο θεαματικός καταράκτης του Πηλίου. Από το Χορευτό με θαλάσσιο μεταφορικό μέσο μπορείτε να ταξιδέψετε προς την θαλάσσια περιοχή της Μιτζέλας και τους Ιπνούς και στον δρόμο να θαυμάσετε τις περίφημες «σπηλιές». Μηλιές και καστανιές, πολύχρωμα λουλούδια, γάργαρα νερά, καλό φαγητό, φιλοξενία και εξυπηρέτηση, από τους κατοίκους των πανέμορφων χωριών.

 

Διαμονή στη Ζαγορά

ζαγορα πηλιο, παραλιες πηλιου, διαμονη πηλιο

Ξενώνας Ανάσα

ξενοδοχεια πηλιο, διαμονη ζαγορα, ξενωνες ζαγορα