Η Ζαγορά Σήμερα PDF Εκτύπωση E-mail
Ευρετήριο Άρθρου
Η Ζαγορά Σήμερα
Σελίδα 2
page 3
Όλες οι Σελίδες

Ανακαλύπτοντας κρυμμένους... θησαυρούς

Η πυκνή βλάστηση αγκαλιάζει όλο το βουνό των Κενταύρων και σμίγει και την Ζαγορά με το Χορευτό, το μάτι ξεκουράζεται, η ψυχή γαληνεύει, γεμίζοντας χρώματα και μυρουδιές γης.
Σ' αυτό τον Επίγειο Παράδεισο που κατευθείαν σε πάει στον Ουρανό, οι εκκλησιές, τα ξωκκλήσια και τα μοναστήρια ήταν και είναι πολλά.
Οι εκκλησιές, καταφύγια ψυχής, κρύβουν ανεκτίμητους θησαυρούς για να τους ανακαλύψεις.
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κτίσθηκε το 1803, κρύβει μέσα της υπέροχες αγιογραφίες και χρυσοκέντητο επιτάφιο μεγάλης ομορφιάς, ρώσικης προέλευσης. Η Αγία Κυριακή χτίσθηκε γύρω στα 1740. Το δεσποτικό, ο άμβωνας, το τέμπλο φιλοτεχνημένα από επιδέξιο ξυλόγλυπτη, είναι επιχρυσωμένα και απαράμιλλης ομορφιάς. Ο Άγιος Γεώργιος πρότυπο Πηλιορείτικης τρίκλιτης εκκλησίας, χτίστηκε με την επιστασία του Πατριάρχη Καλλίνικου ανάμεσα στο 1762 και 1792.
Το δεσποτικό, ο άμβωνας και το εικονοστάσι ξυλόγλυπτα και επιχρυσωμένα, δανείζονται θέματα από την φύση και την παράδοση.
Η «Μεταμόρφωση» ή «Σωτήρα», η τέταρτη ενοριακή εκκλησία της Ζαγοράς με ιστορία με βαθιές ρίζες. Στην θέση της προϋπήρχε μοναστήρι γύρω στα 1168, κτίσμα Χριστιανών βασιλέων.
Κατάλευκη η σημερινή εκκλησία, διαφορετικής αρχιτεκτονικής απο τις άλλες τρείς, με ξυλόγλυπτο τέμπλο με απλές ανάγλυφες παραστάσεις αμπελόφυλλων και σταφυλιών. Στην περιοχή της Ζαγοράς υπήρχαν άλλα τρία Μοναστήρια βυζαντινά και μεταβυζαντινά που δεν υπάρχουν πιά. Στο Χορευτό, το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και του Αη Γιάννη, χτισμένα το 1651 μ.Χ. το πρώτο και πριν το 1800 μ.Χ. το δεύτερο. Δείγματα υψηλής τέχνης, οι βρύσες με πιο παληά τη «βρύση του Δεσπότη» που κτίσθηκε το 1765 απο τον Πατριάρχη Κων/-πόλεως Καλλίνικο Γ'. Η «βρύση του Κράλη» η πιο μεγάλη κτίσθηκε το 1825 και είναι στην συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Πανέμορφες επίσης η σκεπαστή βρύση Σεβαστούς και η βρύση Νηιάδων Νυμφών στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.


 

Διαμονή στη Ζαγορά

ζαγορα πηλιο, παραλιες πηλιου, διαμονη πηλιο

Ξενώνας Ανάσα

ξενοδοχεια πηλιο, διαμονη ζαγορα, ξενωνες ζαγορα